Kuvitteellisista olennoista

Luen Jorge Luis Borgesin Kuvitteellisten olentojen kirjaa. Täytyyhän ihmisen tietää mitä ovat gnoomit, iktyokentaurit, ja leukrokotit! Kuvitelmat ihmisen ja eläimen hybrideistä taitavat olla yhtä vanhoja kuin ihmiskunta itse, ja yhtä laajalle levinneitä. Borges lähestyy aihettaan systemaattisesti: aakkosjärjestyksessä käydään läpi kaikenlaisia kummajaisia kulttuurisesta mielikuvavarastosta. Myös kirjailijat kuvittelivat fantastisia olentoja – ainakin C.S. Lewisin ja Kafkan fantasiaeläimet ovat mukana.

Nautin Borgesin eläinmaailmasta. Vähän aikaa luettuaan unohtaa kysessä olevan fantasian, ja alkaa oikeasti nähdä sielunsa silmin näitä mystisiä eläimiä. Vain kuvat puuttuvat.

Pallona ikuisuuteen

Platon ilmeisesti elollisti planeetat ja taivaankappaleet. Ne olivat palloeläimiä, fyysisiltä mittasuhteiltaan mainioita: kaikki pallon pisteet ovat yhtä kaukana sen keskustasta. Taivaalliset pallot pyörivät akselinsa ympäri, koska haluavat sitä itse. Voiko oivallisempaa ollakaan? Origenes opetti autuaiden ihmisten syntyvän uudemman kerran pallon hahmoon, pyörien uudessa olomuodossaan ikuisuuteen. Tässäkö lohtu kilojensa kanssa kamppaileville?

Teuvo Kypärä

Ajattelin nöyryyttää itseäni ja paljastaa unessa kohtaamani ihmisen nimen, jonka joutohetkenä googlasin. Ei ole Suomessa Teuvo Kypärää. Teuvo on muuten yksi niistä nimistä, joita todella ihmettelen: kuka antaa lapselleen nimeksi Teuvo? Miksi ei yhtä hyvin Neuvo? Yhdysnimet ovat toinen outo asia. Otetaan kaksi usein hyvin tavanomaista nimeä (Jari ja Pekka) ja pistetään väliviiva väliin. Eikö ole osattu päättää, kumpi on parempi? Pekkaan yhdistetään usein myös Hannu. Ei se sillä parane. Mielipide tämäkin.

2 comments

  1. maahiska says:

    Meillä Keuruulla kyllä asuu Teuvoja sekä Kypärä-nimisiä mutta tuota yhdistelmää ei tosiaan 🙂 Olen itse niin tottunut Teuvoon etten aiemmin ihmetellyt – nyt tuli mieleen jotta mitä se tarkoittaa? Ihmettelen niitä jotka antavat lapsilleen nimeksi Pasi. Sori vaan kaikki pasit…. Ja yhdysnimet yhdistettynä yhdistettyihin sukunimiin (pahinta jos on Ala- tai Ylä-jotakin joka sekin on yhdysnimi!) ovat silkka itse/kidutuksen muoto! Väinö-Peppiina Ylä-Marttila-Kugelius esiintyy toivottavasti vain unissa!

    • Ninni says:

      Ai oikeastiko on Kypärä sukunimi??? Jännä juttu. Googlaamalla löysin jonkun Tero Kypärän facebookista, mutta ajattelin sen olevan lempinimi vain. -Olen muuten joskus televisiosta bongannut juuri tuollaisen mainitsemasi nimihirviön, eli sekä etu- ja sukunimi yhdysniminä.. 🙂

Kommentointi on suljettu.