”Sinä muutit tulen liekin kasteeksi ja villihärän raivon rukouksilla kesytit..”

Näin kuvataan pyhää Teklaa, jonka muistopäivä on tänään. Pyhä Tekla on ensimmäinen naismartyyri ja jo siksikin tutustumisen arvoinen. Millainen on ollut ihminen, jonka haudalta vielä tänäänkin hakevat apua niin muslimit kuin kristityt? Millainen on ollut nainen, joka ei ottanut maallista huomioon, ei säikkynyt tulta eikä petoja – näin pyhästä naisesta kerrotaan troparissa.

Pyhä Tekla oli ehkä heitä, joiden toiminnan suunta on ollut ylös ja sivuille: ylös, kohti Jumalaa kurkottava sielu ja sivuille suuntaavat ajatukset ja pyrkimykset auttaa lähimmäisiä. Toinen vaihtoehto voisi olla kääntyä sisään ja suuntautua alaspäin, eli käpertyä itseensä ja kuivua sinne hakien virvoitusta alhaalta viettimaailmasta ja aineellisesta. Pyhä Tekla taisi valita oikein kärsimyksistään huolimatta.

Kaikkien omistautumisen taso ei tietenkään yllä korkeuksiin. Ei ole mahdollista hivellä käsillä pilviä ja pallotella aurinkoa, kun sieni ja ruohokin jo tuntuvat olevan niin korkealla. Mutta parempi pieni hyvä yritys kuin ei mitään!

Tänään olimme ikonimaalauksessa. Minun profeetta Joonani on saanut taustakseen kauniin, hennon vaaleanpunaisen taivaan – iltaruskon värisen! Joona on puoliksi valaan (tai suuren kalan, jos uusi käännös miellyttää enemmän) sisuksissa ja se valas on vihreä. Vihreän pohjavärin päälle olen jo ehtinyt maalaamaan yksityiskohtiakin, violetteja suomuja ja eviä. Tuntui vaikealta lopettaa maalaaminen tänään. Tuntui kuin sitä olisi voinut jatkaa vaikka yöhön asti.