Sanoista ja hiljaisuudesta

Tällainen siivetön serafi kuin minä, olento jossakin paradoksin ja oksymoronin välimaastossa, missä onkaan minun kotini? Kirjoitettujen sanojen taivaassa, käsiteavaruudessa – siellä voi lentää siivettömänäkin.

Alan ymmärtää ihmisiä, jotka tekevät hiljaisuuslupauksen. Sanat ovat tärkeitä, mutta arkielämässä niitä käytetään liikaa ja niitä käytetään väärin. Niiden merkitystä muunnellaan, ne alennetaan pelkäksi suun täytteeksi pyörimään kielen päällä ja jauhautumaan hampaissa kuin purukumi. Ehkä sanojen olisi parasta elää vain kirjoitettuina sanataivaan tähtikuvioiksi. Ihmisiä kohdatessa voisi olla vaiti, korkeintaan antaa silmiensä puhua ja hymyillä hyväntahtoisesti. Vältyttäisiinpä ainakin väärinkäsityksiltä.

Eilen olin kauppapostissa, postikaupassa ostamassa postimerkkejä ystävänpäiväkortteihin. Jäin suustani kiinni, typerästi ja tarpeettomasti. Eräs rouva alkoi esitellä omia korttejaan ja ne olivat valtavan hienoja. Ihastelin niitä, mutta sitten tuli masennus, epäilys ja harmistus, koska itselläni oli osa korteista kummallisia itse askarreltuja väkerryksiä ja ne alkoivat näyttää vähäarvoisilta. Lisäksi ne riivatun postimerkit olivat suuria ja epämuotoisia, eivätkä tahtoneet sopia postimerkille varattuun paikkaan.

Vieressä omia korttejaan postimerkittävä rouva sanoi lähettävänsä vanhalle kummitädilleenkin kortin ja sitten minulle jysähti mieleen, että olisinhan itsekin voinut laittaa kortin viime kesänä leskeytyneelle kummilleni. Itseäni soimaten lähdin kaupasta. Kellokin oli taas aivan hävyttömän paljon, koska puhetta oli piisannut yllin kyllin. Menin ostoksille ja tietysti siinä hopussa unohtui moni tärkeä asia sinne kauppaan. Joudun siis toistamaan kauppareissun, jonka aikana altistan itseni taas turhan puhumisen vaaralle, joka johtaa kiireeseen ja hajamielisyyteen, joka johtaa ostosten unohtamiseen ja triviaalien asioiden miettimiseen. Varsinainen noidankehä!

Tule avuksi, mestari Eckhart: "Heidän pitää ymmärtää, että tämän elämän paras ja jaloin saavutus on kyky olla hiljaa ja antaa Jumalan puhua ja toimia sisäisyydessään."