Rakkaustarina

Luin Anni Walleniuksen kirjan Auringossa syntynyt. Varmuuden varalta tekijä on lisännyt teokseen alaotsikoksi nuoruuden muistelmat.

Anni Wallenius (o.s. Joensuu) on juuri sen tunnetun Kurt Martti Walleniuksen vaimo, joka Suomessa tunnetaan jääkärinä, kenraalina, yleisesikunnan päällikkönä ja Ståhlbergin kyyditykseen syypäänä. Kirjassa ei kuitenkaan keskitytä Walleniuksen uraan, vaan suuri osa sivuista kuvaa pariskunnan rakkaustarinaa. Kirjeiden ja valokuvien avulla syntyy kiehtova ajankuva menneiden päivien Suomesta, keisarivallan kuohuvasta ajasta ja nuoren tasavallan ensiaskelista. Kurt Martti Wallenius paljastuu kirjeidensä kautta lukeneeksi, romanttiseksi ja suorastaan runolliseksi mieheksi. 

Meillä on taipumus tehdä ihmisten elämistä kertomuksia, joilla on juoni ja Aristoteleen oppien mukaan alku, keskikohta ja loppu. Usein näitä elämiä katsotaan lopusta käsin. Lopusta käsin katsottuna valinnat näyttävät luonnollisilta ja ainoilta mahdollisilta. Onkin kiinnostavaa lukea nuorista ihmisistä, joissa on vielä idulla kaikki se, josta myöhemmin syntyvät ainekset kenraalin tai muun mahtajan Tarinaan. Kun kaikki on vielä ilmassa, monet vaihtoehdot avoimina ja ihminen haparoi.  

Meidän ajastamme ei taida jäädä paljonkaan rakkaustarinoita jälkimaailmalle. Tekstiviestit ja sähköpostit ovat huonosti säilyvää tavaraa. Minusta on rikkaus saada lukea esimerkiksi isäni vanhempien kirjeenvaihtoa, tutustua heihin nuorina rakastavaisina. Toinen opiskeli Saksassa ja kertoi raskaista tenttimisistä, toinen oli Suomessa ja odotti. Kirjeitse rakastettiin ja riideltiin.