Nukkekoti, vaan ei Ibsenin

Taas on alkanut askarruttaa mieltäni nukkekoti. Sellaisen kun saisi! Tämä on jo pitempään ollut haaveeni, mutta mitään konkreettista sen eteen ei ole tultu tehtyä. Kai tämä halu "leikkiä nukkekodilla" juontaa juurensa lapsuudesta. Minulla oli nimittäin lapsena tavattoman karu ja puutteellinen nukkekoti, varsinainen slummi: olin hukannut tuon ja tämän huonekalun aikojen saatossa ja osa nukeistakin oli aika kolhiintuneita tapauksia. Pikku-Ninni ei aina osannut päättää halusiko hän nukeistaan siivon pikku kodin asukkeja vai hurjia sotapäälliköitä.

PuoLiskoinen on joskus lupaillut jotakin epämääräistä asian tiimoilta. Voi siis olla, että jonakin päivänä haaveeni käy toteen. Jos käy, niin omasta ansiostani se ei ainakaan tapahdu. 

Auschwitzin komendantti

Luen Rudolf Hössin omaelämänkertaa Auschwitzin komendantti. Höss vaikutti olleen eriskummallinen ihminen, tosin muistelmista on vaikea vetää mitään sen syvällisempiä johtopäätöksiä: Höss kirjoitti ne vankeusaikanaan sodan päätyttyä, joten vilpittömyyden laita voi ajoittain olla vähän niin ja näin. 

Lapsuudessaan Höss kertoo olleensa erittäin eläinrakas. Jopa niin eläinrakas, että vei poninsa omaan huoneeseensa. Kiintymys koiriin ja hevosiin ja toisaalta halu välttää ihmiskontakteja (suhteet äitiin ja sisaruksiin olivat viileät) tuntuvat olleen hänelle tyypillisiä piirteitä. Ensimmäisessä maailmansodassa Höss kunnostautui ja sai 1. ja 2. luokan rautaristit. 

Tuo kiihkeä eläinrakkaus tuo mieleen erään toisen saman aatteen miehen, nimittäin Hitlerin ja hänen kasvissyöntinsä, Hitlerin ja hänen Blondi-koiransa. Olen usein ajatellut natsien juutalaisvainoa ja miettinyt etteikö se sittenkin kertoisi koko ihmiskuntaa kohtaan suunnatusta vihasta. Juutalaiset olivat vain sopiva aloituspiste.

Hitler ei tunnetusti ollut mikään kristitty (kirkosta saattoi olla hyötyä aatteen edistämiselle sikäli kun se suostui olemaan hiljaa ja myötäilemään kansallissosialisteja) ja myös Höss oli kristinuskoon pettynyt ja lapsuutensa katolisesta uskosta luopunut. Mikael Enckell sanoo juutalaisuutta ja antisemitismiä käsittelevässä kirjassaan Missä Jumala on? antisemitismin olevan myös kapinaa mielihaluja rajoittavia käskyjä ja kieltoja vastaan. Antisemitismi on hyökkäämistä "isien perintöä" – kristinuskohan on juutalaisuuden lapsi – ja omaa alkuperää vastaan. 

Kun Höss toteutti tehtäväänsä Auschwitzissa, niin keitä tai mitä hän tappoi?

Illat pimenevät

Yhä useammin syttyy kynttilä ruokaa laittaessa tai musiikkia kuunnellessa. Tällä hetkellä suuressa suosiossa on Giovanni Gabrielin jumalainen tuotanto. Yhä useammin huomaa laskevansa viikkoja jouluun. Päivä päivältä muuttuu houkuttelevammaksi kanelinmaku.