Kuntavaalit

Meidän äänestämisemme jäi viime tinkaan: pääsimme uurnille viimeisen tunnin aikana. Äänestäminen oli kuitenkin palkitsevaa: ehdokkaamme pääsi läpi ja tuli valituksi valtuustoon. Äänestimme kuusikymmenvuotiasta: yksi ikääntymisen merkeistä taitaa olla haluttomuus äänestää jotakin ehdokasta vain nuoruuden vuoksi. Vielä joskus kaksikymppisenähän sen koki niin tärkeäksi, että nuoretkin pääsevät näyttämään kyntensä. Nyt katsoo enemmän jo ihmisen osaamista ja kokemusta. Asia on tärkeämpi kuin ikä. 

Painava valintaperuste meidän kohdallamme oli myös ehdokkaan asuinpaikka. Meillähän oli tässä jokin aika sitten kuntaliitos ja toki tuntuu tärkeältä pitää huolta meidän "liitettyjen" eduista.   

Mediassa spekuloitiin taas loistavan älykkäästi huonon sään vaikutusta vaaliaktiivisuuteen. Voi taivasten taatto. Minäpä sanon erään asian ja sanon sen täydestä sydämestäni: jos ihmiset oikeasti välittäisivät äänestää, niin he tulisivat uurnille läpi tulen ja jään. Pieni sade tai tuuli ei todellakaan estä ihmisiä, joista valtaosalla on kuitenkin auto käytössään. Voivatko ihmiset oikeasti olla niin naiiveja, että kuvittelevat sään olevan se syy olla äänestämättä?

Noin 60% äänestysaktiivisuus ei minun mielestäni ollut kovinkaan hyvä juttu. Ihmettelen sitä kovasti, koska kunnallistasolla luulisi äänestämisen tuntuvan vielä hyvinkin mielekkäältä. EU-vaalit ja muut ovat sitten erikseen.