Katsoin pääsiäisen aikaan Richard Attenborough'n ohjaaman elokuvan Gandhi. Vuonna 1982 tämä elokuva oli oikea Oscar-harava: se sai niitä peräti kahdeksan, muiden muassa parhaan elokuvan palkinnon.
Gandhia ei oikeastaan voi kuvata muuten kuin poikkeusihmiseksi. Hän ei myöskään näytä kuuluneen 1900-luvun maailmaan – aivan kuten ei Äiti Teresakaan. Kuinka moni ihminen oikeastaan olisi valmis näännyttämään itsensä nälkään toisten ihmisten pahuuksien tähden? Ja kuinka moni oikeasti olisi valmis ottamaan iskuja vastaan lyömättä takaisin?
Gandhi kutoi itse omat vaatteensa, ne vähät joita hän käytti. Lähinnä vaatevarasto koostui lannevaatteista ja hartiahuiveista. Yksinkertaisesti puetusta pienestä, laihasta miehestä tuli mieleen riisuttu ihmisyys. Kaikki turha pois otettuna, jäljellä vain olennaisin. Ihmisyys. Niin kevyt vartalo, pelkkää luuta ja nahkaa, pelkkä kehikko tärkeiden elinten toiminnan ylläpitämiseksi. Mitä muuta ruumis oikeastaan on kuin kulkuväline, lihakoti joka mahdollistaa toiminnan?
Minä olen ollut Gandhin ihailija jo pitkään ja Attenborough'n ohjaama elokuva oli ensimmäinen näkemäni tästä aiheesta. Ben Kingsley oli hämmästyttävän paljon roolihahmonsa oloinen – joku toinen olisi saattanut epäonnistua surkeastikin.
Pääsiäisen parkkisakko
Me olimme pääsiäisyön palveluksessa PuoLiskoisen kanssa. PuoLiskoinen oli kantamassa lippua ristisaatossa ja minä otin valokuvia. Tällä kertaa jokunen saattoi jopa onnistuakin. Tavallaan on surullista, että pääsiäisyön palvelusta pitää viettää vartiointifirmojen suojeluksessa. Poliisiautokin on usein parkkeerattuna siihen kirkon lähistölle. Mitään erityisen pahaa häiriköintiä en ole itse todistanut, mutta sellaista huutelua esiintyy usein. Ketkähän mahtavat olla vihatumpia uskonnonharjoittajia, kristityt vai muslimit? Minusta joskus tuntuu kuin molempia inhottaisiin tasapuolisesti.
Pääsiäisyön palveluksen tuottamaa iloa ei pystynyt viemään edes automme ikkunaan kello 2:47 tullut parkkisakko! Kyllä se kieltämättä silti hiukan harmitti. Kauppatorin reunusta on PuoLiskoisen mukaan oikea sakkorysä, siinä moni erehtyy parkkeeraamaan väärin.