Alessa vaeltaminen

Kuvittelin säästyneeni alennusmyyntien kiusaukselta ja ehdin jo onnitella itseäni. Liian aikaisin! Tänään nimittäin sitten tulikin ostettua liiankin kanssa. Lähinnä investoimme yöasuihin, mutta kaikenlaista muutakin tuli ostoskoriin. Minulla ei sinänsä ole mitään yöasuja vastaan – pyjamaa parempaa ei olekaan – mutta lähinnä harmittaa tuo lähteminen mukaan Tapahtumaan, laumaan liittyminen ja alessa vaeltaminen.

Alemyynneissä kulkevan ihmisen suu on hiukkasen raollaan, kasvot joko kalpeat väsymyksestä tai sitten hikisen punoittavat. Silmät ovat teevadin kokoiset ja ahmivat itseensä kaiken tarjolla olevan. Erikoisesti katse löytää oranssit alennetuista hinnoista kertovat laput. Kukapa haluaisi vastata tätä kuvausta?

Hrustsovin unelmat

Itänaapurimme entinen johtaja haaveili nuoruudessaan insinöörin urasta. Insinööriys teki häneen niin suuren vaikutuksen, että hän suositteli samaa uraa myös lapsilleen ja lastensa lapsille. Eräs heistä otti puheet kuuleviin korviinsa ja kunnostautui ohjusten kehittelyn parissa. Politiikka vei kuitenkin Hrustsovin mennessään tunnetuin seurauksin.

Millainen maailma olisi, jos Stalin olisi päätynyt suutariksi tai tehdastyöläiseksi, Hitler taidemaalariksi ja Hrustsov insinööriksi? Tai jos Osama bin Laden, koulutettu insinööri hänkin, puuhailisi vain lujuuslaskelmien parissa terroritekojen suunnittelun asemasta? En jaksa uskoa sen parantavan maailmaa. Tapahtumien mekaniikka kuljettaa ihmistä yhtä paljon kuin ihminen pyrkii manipuloimaan sitä. Jos yksi mies ei tee likaista työtä, niin toinen tulee hänen sijalleen sen tekemään.