Vielä jatkuu helle

Kirjastoissa on kesäisin hiljaista. Siellä on ihmisen hyvä olla: viileys ja kirjojen mistään piittaamaton vakaus tuntuvat hyviltä.

Minä tein toivioretken Raision kirjastoon eilen. Löysin Ann-Marie MacDonaldin romaanin Armon yö.  Linnuntietä luettuani halusin tutustua myös tähän toiseen teokseen, mutta lähikirjastomme hyllystä sitä ei löytynyt.

Lainakirjojen hyllyssä komeilee myös pitkä rivi Saul Bellowin hengentuotteita. Kesällä ihminen on altis uppoutumaan tarinoihin. Kuuma sää passivoi, se rauhoittaa ja tekee kertomukseen sukeltamisen hyvin helpoksi.

Sanokaa toimittajat irti

Heidät korvattakoon tietokoneilla. Sen verran yksipuolisia ovat ainakin iltapäivälehtien kesäjutut, että ne voisi tuottaa tietokoneella. Vuodesta toiseen samat sääruikutukset: milloin alkaa kesä, helle hellii, joko riittää helle, vielä jatkuu helle. Tietokoneeseen voisi ohjelmoida näitä yleisimpiä kesästä kesään toistuvia tyhjänpäiväisyyksiä ja laittaa niitä sitten tulemaan aina tarpeen mukaan. Sanajärjestystä hiukan muuttelemalla samaa tekstiä voisi hyvinkin käyttää vuosikymmenen verran. Ja taas säästetään! Sanoissa ja työvoimakustannuksissa.