Vauhdin hurma ja sen turma

Ilmeisesti EU:n liikennekomissaari on saanut loistavan idean ja rientää levittämään ilosanoman jäsenvaltioiden kansalaisille: ylinopeuksien suhteen pitäisi ottaa käyttöön nollatoleranssi. Käytännössä tämä tarkoittaisi vähintäänkin muistutuksen rapsahtamista postiluukusta, mikäli sallittu nopeus ylitettäisiin vaikkapa vain yhdellä kilometrillä tunnissa.

Muistutus, niinpä niin. Mutta minäpä arvelen, että sakkolappujen määrän nostamista tässä tavoitellaan. Toisin sanoen pyrkimyksenä on kerätä lisää rahaa valtion/valtioiden pohjattomaan tarpeeseen. Pistetään makeiset veron alle ja aletaan vahtia, ettei kukaan vahingossakaan kuudenkympin alueella erehdy ajamaan 61 kilometriä tunnissa – tai saa maksaa siitä. Kirjaimellisesti. Liikenneturvallisuuskin varmaankin paranee kohisten ihmisten keskittyessä vahtaamaan neuroottisesti autonsa nopeusmittaria?  

Mitähän mahtaa tapahtua lakien kunnioittamiselle, jos pian jokainen meistä saa muistutusta ja sakkolappua jatkuvalla syötöllä? Tulee mieleen alkoholin kieltolaki: lakia, jota kaikki rikkovat ei kukaan kunnioita. Samalla rapautuu kaikkien lakien kunnioitus ja noudattaminen. Kun sakosta tai muistutuksesta tulee jokapäiväinen juttu katoaa rangaistuksesta myös siihen liittyvä häpeän elementti. Koko jutusta tulee vitsi ja seuraa turtumus. Tämäkö on tavoite?

Mitähän keksivät seuraavaksi?