”Useat”

Ikonini valmistui perjantaina. Suojelusenkeli on nyt enää olifointia vaille ja sen teemme täällä kotona. Ehdin jo valita seuraavan aiheenikin: Johannes Edelläkävijä/Kastaja! Siitä tulee pitkä, hoikka ikoni, 16 x 30 laudalle. Ja pastellivärit lupaan suosiolla jättää pois! Maalaan Johannekseni kunnioittaen hänen elämäntapaansa ja elämäntehtäväänsä – huutavan ääni erämaassa.

Erämaassa ollessaan Johanneksen ravintona olivat heinäsirkat ja metsähunaja. Hänellä oli kamelinkarvoista puku ja nahkavyö. Sellaista miestä ei yksinkertaisesti voi maalata söpöön vaaleanpunaiseen pukuun.

Ensin harkitsin jonkun evankelistan maalaamista. Se taitaa kuitenkin jäädä PuoLiskoisen tehtäväksi: hänellä on enemmän taitoja ja lahjoja. Toinen mielenkiintoinen vaihtoehto olisi ollut joku Vanhan testamentin profeetta. Ehkä sitten seuraavan kerran? Lasarustakin katselin hiukan sillä silmällä, mutta siinä ikonissa on paljon kuvattavia ihmisiä, ja rohkeus petti.

Mietin miksi Lasarus-ikonissa on oltava niin paljon ihmisiä. Sitten se valkeni minulle: Jeesuksen ihmeteoilla oli paljon todistajia, todistajat olivat suorastaan olennainen osa toiminnan kannalta. Johanneksen evankeliumissa kerrotaan Jeesuksen menneen Lasaruksen sisarten luo opetuslapsineen ja lisäksi sisarten luona oli ”useita juutalaisia”. Osa näistä ”useista juutalaisista” alkoi ihmeteon jälkeen uskoa Jeesukseen. Jotkut ”useat” taas menivät fariseusten luo kertomaan tapahtuneesta. Tietysti Lasarus-ikonissa on oltava nämä ”useat”, koska ikoni opettaa kuvallisessa muodossa siitä, mitä Raamattu kertoo kirjallisesti. ”Useiden” poisjättäminen muuttaisi koko kertomuksen sisällön.