Uralin pervonen

Katsoin kohutun nukkeanimaation Uralin perhonen. Tekninen toteutus oli hieno, eli nuket oli taiten tehty ja musiikki meni oikein selkäytimeen asti. Paikoitellen teos oli erittäin kekseliäs: esimerkiksi Anastasia Arapovan kirjeestä ulos purkautuvat pitsinauhat, joilla "perhonen" koteloitiin ja tsaarin upseeri vedettiin symbolisesti takaisin kotiin.

Entä sitten tämä kohun aiheuttanut homoteema? Ihmettelen joskus näitä edistyksellisiä, joille vielä 2000-luvullakin paras konsti häpäistä ihmistä on väittää tämän olevan homoseksuaali. Jos unohdetaankin Mannerheim hetkeksi ja mietitään tällaisesta toiminnasta kertovan ihmisen ihmiskuvaa ja käsitystä seksuaalisista vähemmistöistä. Homottelu ja seksuaalisen suuntautumisen pakonomainen pohdinta on yläastetasoista touhua.  

Animaatiolle nimen antanut Uralin perhonen oli siis joku kirgiisinuorukainen Uralin takaa, jolla oli perhosen siivet. Siivet tulivat koteloitumisvaiheen jälkeen. Tarkkailin näitä siipiä: kyllä ne liikahtelivat, ihan kuin oikealla perhosellakin. Eivät vain jäykkinä sojottaneet selästä. Lopulta ihmisperhonen tietysti tapettiin, tai kuoli kuitenkin. Tapahtumien kulku oli hiukan sekava syy-seuraussuhteiden osalta. Lopussa Mannerheimin kasvot olivat kuu-ukkona taivaalla, tai ainakin siltä vaikutti.

Oliko Mannerheim edes tuon animaation aiheena? Minusta siinä oli niin monin tavoin eksytty niin kauas marsalkasta, ettei siitäkään voi olla täysin varma. Tuosta animaatiosta ei kannata liikaa hermostua, koska se ei ole vakavasti otettavaa kritiikkiä Mannerheimin sotilaallisista tai poliittisista toimista. Myrsky vesilasissa, taas kerran.

Toinen kerta toden sanoo! 

Sain pääsiäiskortit valmiiksi! Pitkään olin masentunut tämän asian tiimoilta. Tänä vuonna ensimmäinen "erä" meni ihan harakoille, päin seiniä, pipariksi. Jouduin siis heittämään ensimmäisen askartelusession tulokset pois, niin noloja ja häpeällisiä ne olivat. Sitten jostakin tuli inspiraation liekki ja mestariteokset valmistuivat alta aikayksikön! Huomenna yritän laittaa kuvia niistä tänne blogiin tai sitten Flickriin. Flicriin voisin periaatteessa laittaa kuvia vaikka heti, koska flickraamisessa minulla on kokemuksen tuomaa taitoa. Blogiin en ole vielä kertaakaan kuvia laittanut, siinä saisi PuoLiskoinen avustaa.