Suviyöt

Allergialääkitettynä tuntuu koko elämä olevan kuin unta vain. Huomasin juuri nukkuneeni tiedottoman unta läpi merkittävien aikojen. Nyt on nimittäin suviöiden aika: Kustaa Vilkuna kertoo meille esivanhempiemme pitäneen 12.-14.4. välisiä öitä suviöinä ja tämä ennen Tiburtiuksen päivänä tunnettu päivä – tämä päivä siis, jota nyt elämme – on ollut ensimmäinen suvipäivä. 

Muinoin pohjoismaissa vuosi oli jaettu kahteen osaan, suveen ja talveen. Silloin kesä katsotaan alkavaksi melko aikaisin ja talvi samoin, jo lokakuussa. 

Kylmä sää suviöinä on perinteisesti ollut huono merkki: kylmä jatkuu silloin ainakin 40 seuraavan päivän ajan. Olin kuulevinani viime yönä reipasta sateenropinaa ja kylmältä sää tuntui. Kun ei nyt menisi kesä pilalle!

Kalojen on sanottu lähtevän liikkeelle Tiburtiuksen päivänä ja täällä Varsinais-Suomessa paimenessa olijat soittivat "suden suuta kiinni" tänä päivänä, ettei susi tekisi karjalle pahojaan.

Baletti: uudet sarjat 

Eilen oli balettipäivä. Meitä ennen esiintyvä ryhmä on jo saanut asunsa. Me kai saamme omamme ensi viikolla. Hiukan jännittää, kun en yhtään tiedä millaiset ne ovat. Aloitimme eilen uusien sarjojen kanssa, jotka vaikuttavat vaikeammilta ja pitemmiltä kuin edelliset – enemmän muistettavaa. Onneksi tällä kertaa ei kuitenkaan tarvitse tarttua omaan jalkaansa kiinni ja nostaa sitä korkeuksiin! Taaksepäin taivutuksia kuitenkin on ja ne ovat minun jäykkäselkäisen ikuinen kompastuskivi. Hiukan hämäävää myös tehdä asioita neljännestä asennosta käsin, jalat eivät ole tottuneet siihen. Parempi kuitenkin neljäs kuin viides. 

Harjoittelimme Esityksen koreografiaakin. Alkoi hetken ajan tuntua siltä, että koko homma leviää käsiin. Esiintyjiä on ilmeisesti eri määrä näissä meidän osallemme tulevissa kahdessa esityksessä ja se hiukan hämmentää.  Ylimääräisiä harjoituksia on kuitenkin luvassa ensi viikolla. Niin, ja sitten tietysti kenraalit siihen päälle paikan päällä. 

Yks on huoli..

Lueskelin allergialääkkeiden käyttöohjeita. Tablettipaketissa oli huolestuttavaa vihjailua jostakin "erittäin harvinaisesta" sivuvaikutuksesta, nimittäin okulogyyrisestä kriisistä. Se on, kuten esite avuliaasti informoi, eräänlainen silmien kouristuskohtaus, jossa silmät ovat usein kohdistuneet samaan suuntaan, yleensä ylöspäin. Eikä tässä vielä kaikki! Epäonnekkaat voivat myös saada maksavaivoja: hepatiittitapauksiakin on raportoitu hoitoon liittyen! Niin, ja lääke saattaa edesauttaa nesteen kertymistä ihonalaisiin kudoksiin (angioneuroottinen edeema!).  

Sivuvaikutuslitanian lopussa on omituinen kehotus: "Jos havaitset sellaisia haittavaikutuksia, joita ei ole tässä mainittu, tai kokemasi haittavaikutus on vakava, kerro  niistä lääkärillesi tai apteekkiin." Millainen mahtaa olla ei-niin-vakava okulogyyrinen kriisi? Jos minun silmäni alkavat kouristella, vaikkapa vain vähän, tai jumittua paikoilleen, niin menen takuuvarmasti lääkäriin heti. Ja sanon asiasta apteekin väelle.