Muurahaisten Aika

PuoLiskoinen kävi tänään Porissa, mutta jaksoi vielä sen jälkeen tulla kanssani kirjastoon. Edellisellä käynnillä olin selaillut seisaaltani Danusia Stokin kirjaa Kieslowski on Kieslowski ja se jäi vaivaamaan mieltäni – oli pakko mennä lainaamaan se. Kirjassa kuuluisa ohjaaja kertoo elokuviensa taustaa ja kiinnostavia yksityiskohtia niiden tekoprosessista.

Pidän Kieslowskista, mutta oikeastaan lainasin tuon kirjan koska halusin lukea ohjaajan näkemyksiä Veronikan kaksoiselämästä. Hänen mukaansa se ei ole elokuva eliitille, ellei sitten eliittinä pidä kaikissa yhteiskuntaluokissa olevia herkkiä ihmisiä – hyvin ja osuvasti sanottu. Hämmästyttävää kyllä Kieslowskin ensimmäinen valinta Veronikaksi oli amerikkalainen Andie McDowell.

Kieslowskin elokuvamietteiden vastapainoksi lainasin Colin Dexterin Morse-dekkareita. Niitä lukee silmät särkien, kesken ei voi jättää.

"Muura-muurahainen kortta kuljettaa.."

Ja keittiössämme myrkkyä saa. Niinpä niin, on taas Muurahaisten Aika. Kevään ja kesän kuluessa ne tulevat tekemään hyökkäyksiä kotiimme eri kohdista. Alakerrassa ne ovat jo (turhaan) koettaneet onneaan ja joutuneet myrkytetyksi. Nyt ovat vuorossa keittiö ja eteinen. Tunnen jo niiden tavat ja taktiikat viime vuodelta. Muurahaiset ovat pökerryttävän inhottavia enkä jaksa tuntea mitään lämpimiä tunteita niitä kohtaan. Onneksi emme ole uskonnoltamme jainalaisia – silloin emme voisi turvautua myrkkyyn.