Meistä tulee jättiläisiä

Tieteen Kuvalehti antoi viimeisimmän numeronsa mukana lahjan meille tilaajille: Tiedon maailma-kirjasarjan ensimmäisen osan Elämän kehitys.

Lehti tosiaankin tulee meille, vaikka toki ensimmäisenä myönnän siihen liittyvät riskit: kun tieteen tuoreesta kehityksestä kirjoitetaan popularisoiden, niin jo kasvaa ylilyöntien määrä ja tekstistä voi joskus tulla vähän liiankin raflaavaa.

Selailin tuota Elämän kehitys-kirjaa ja luin hämmästyksekseni tulevaisuuden ihmisen merkillisyyksistä. Ensinnäkin veriryhmien määrä tulee vähenemään ja hampaat pienenemään. Mutta siinä olikin kaikki kutistumispuolelta. Kokonaisuutena ihminen tulee kasvamaan. Meistä tulee jättiläisiä. Pituuskasvu sen kun jatkuu vain, kunnes saavutetaan noin 215 cm:n keskipituus. Siihen se taittuu. Myös aivot kasvavat muun ruumiin myötä.

Aikajanaa jäin kyllä kaipailemaan. Olisi kiinnostavaa tietää milloin väestö koostuu parimetrisistä koripalloilijoista. Millainen on muutoksen vaikutus rakentamiseen? Pitkässä ihmisessä on luultavasti myös enemmän massaa – se on pakko ottaa huomioon. Huonekorkeudet voivat myös olla riittämättömiä hongankolistajille. Autojen on kai pakko kasvaa myös, ellei autoja siihen mennessä ole korvattu jo jollakin beam-me-up-scotty -järjestelmällä.