Mantelimassaa

Allekirjoittanut on taas askaroinut keittiössä. Aamusta siivosin ja nyt olen leipomistouhussa. Pienen paussin voi itselleen sallia bloggaamisen muodossa. Appelsiinikakku on valmis ja nyt työstän Varsinaista Syntymäpäiväkakkua. Varsinainen on siis se oma suursuosikkini kinuskikakku. Minä ja Jean Sibelius, kaksi kinuskin ystävää.

Kakkusen pohjaan tuli reilusti – 250 grammaa – mantelimassaa. Se vaikuttaa lupaavalta. Seuraavaksi alkaa kinuskin keitto. Siinä on jotakin syvästi tyydyttävää: kinuskin tuoksu on lohdullinen ja piristävä samanaikaisesti.

Ympäristössäni on viime aikoina ilmennyt monia kodinkoneiden hajoamisia. Tuntuu kuin pesukoneen tai astianpesukoneen elämänkaari olisi suunniteltu ulottumaan vain noin viidestä seitsemään vuoteen. Saman ajan kai kestää keskimäärin yksi avioliitto tai parisuhde? Ehkä näillä asioilla on yhteys. Joku rahalle perso ihminen laskee jossakin kodinkoneelle sopivaa elinikää mallaten sen yhteen avioliiton keston kanssa. Kun avioliitto hajoaa, niin ihmisillä lienee muutakin mielessään kuin valittaminen hajonneista kodinkoneista. He jakavat arabiansa, nuolevat haavansa, muuttavat erilleen ja ostavat uudet kodinkoneet.

"Voi taivahan jumala..!"

Ylläoleva on suora sitaatti Kalle Päätalon kirjoista – tuota sanontaa viljeli hänen mieleltään sairas isänsä Herkko. Ja se tarttuu (sanonta siis, ei mielen sairaus!). Huomasin itsekin tänään jupisevani ihan samaa. Toivottavasti sitä ei lasketa turhaksi Herran nimen lausumiseksi?

Välillä ei vain voi muuta! Uutiset kotimaasta hämmentävät, eikä paljon muuta voi sanoa ulkomaidenkaan kuulumisista. Kotimaassa – näin kertoi autoradioni – puuhataan kovin aktiivisesti avoliittolaisten perimäoikeuksia ja avopuolisoiden oikeuksien parantamista avoeron sattuessa. Omana vaatimattomana mielipiteenäni sanoisin, että avoliittolaisten ei tässä asiassa tarvitse odottaa etananhitaita lainsäätäjiä parantaakseen oikeuksiaan: he voivat tehdä sen itse, ihan vain marssimalla maistraattiin tai sopimalla papin kanssa kuulutuksista ja vihkimisestä. Niin yksinkertaista se on.

Japanissa päättäjiä askarruttavat aivan toisenlaiset ongelmat. Kansan lihavuus huolestuttaa ja siksi Japanin hallitus on valjastanut myös yritykset taistelemaan lihavuutta vastaan lakisääteisen (!) vyötärönmittauskampanjan avulla.

Kiireinen kuin kimalainen

Sehän minä olen. Lainasin kirjastosta Ingmar Bergmanin Saraband-elokuvan ja David Leanin ohjaaman A passage to India. Nyt kun vielä ehtisin ne katsoakin. Koko ajan on vain olevinaan niin paljon tekemistä. Ehkä katson ne tänä yönä, tänä viimeisenä yönä, jonka vietän 35-vuotiaana. Huomenna alkavat uudet kujeet.

Kiire nyt ainakin on suhteellista. Valitan kiirettä, mutta en ole liian kiireinen kirjoittelemaan laadultaan vaihtelevia runonsäkeitä ystäville. Inspiroiduin huomisesta syntymäpäivästäni niin, että tänään tuotin tällaisen: kolkytkuus / on nuoruudesta ikuisuus.