Mahdollinen merkitys

Vajosin alas ja lainasin jokin aika sitten Merja Hirvisaaren Unien kirjan. Täytyi päästä kurkistamaan nähdyn hevosunen mahdollinen merkitys. Kirja tuntuu olevan kunnon unikirja, eli hevonen löytyy sieltä. Se on kirjan mukaan vieläpä hyvä enne. Hevosella ratsastaminen tuo mainetta ja kunniaa, laiduntava hevonen tuo menestystä työelämässä. Sairas hevonen viittaa ongelmiin ihmissuhteissa.

Hepo voi unikirjan mukaan esiintyä unessa sairaana, laitumella tai ratsuna. Itse en olisi aivan näin rajoittunut. Mitä tarkoittaa hirnuva hevonen, tai hevonen joka puhuu ihmisen kielellä? Entä jos unessa hevonen lainaa äänensä kissalta. Mitä tarkoittaa hevosen lentäminen, sen teurastaminen, sen poikkeuksellisen väritys (esimerkiksi violetti)? Unikirjat ovat valitettavan suppeita.

Tuhlaavaista vaimoa saa läpsäistä

Jos on unien maailma ihmeellinen, niin on tämä todellinenkin ihan riittävän merkillinen. Saudi-Arabiassa paikallinen tuomari on vankasti sitä mieltä, että on oikein ja kohtuullista läpsiä tuhlaavaista vaimoa. Tuomari Hamad Al-Razine elävöitti näkemystään antamalla käytännön esimerkin miehestä, joka antaa vaimolleen 1200 rialia, joista vaimo käyttää abayan (perinteisen päästä varpaisiin peittävän asun) ostoon 900. Tässä tilanteessa, järkeilee Al-Razine, on vaimo ansainnut korvapuustinsa. Al-Razine ei sen sijaan kerro mitä pitäisi tehdä tuhlaavaisille aviomiehille.