Kauniin naisen kuolema

Eilen oli ihana päivä. Melkein pelkkää auringonpaistetta ja valossa sulavia katuja. Kevättä niin lähellä, että siitä olisi melkein saanut napattua otteen.

Baletissa vaihtuivat sarjat. Nyt ensimmäistä kertaa niitä tehdessä emme ehtineet käydä kaikkea suunniteltua läpi – ilmeisesti luvassa on hyppyjäkin, vaikkemme nyt niitä ehtineet tehdä. Ehkä ensi kerralla? Taisi olla ensimmäinen kerta tässä ryhmässä, kun teimme battement frappés-harjoituksia. Edellisessä tanssikoulussa niitä oli enemmän. Tunnin lopussa oli myös pitkänpitkä battement fondus-sarja. Ennen tunnin alkua kurkimme oven suussa katsomassa edellisen ryhmän suoriutumista fondus-koetuksesta ja täytyy sanoa sen näyttäneen upealta. Toivottavasti meistä voi sanoa samaa.

Kävimme tietysti myös kirjastoissa, me urautuneet. PuoLiskoinen sai taas harjoitusta käsilihaksille, sen verran paljon kaikkea lainasimme. Baletin jälkeen lepuutin lihaksia uppoutumalla Sarah Churchwellin kirjaan Marilyn Monroen monta elämää.

Churchwellin kirja on enemmän kuin elämänkerta. Se on myös elämänkertojen kommentaari, Marilyn Monroesta kirjoitetun tekstin analyysi. Näyttelijätär on kahdella tavalla läsnä Churchwellin kirjassa: hän on (elänyt ja kuollut) henkilö, ihminen ja hän on fiktio – haaveiden ja salaliittoteorioiden kohde. Churchwell pyrkii antamaan Monroesta vivahteikkaamman kuvan kuin vain sen perinteisen kylmä laskelmoija tai viaton uhri. Miksi ihminen ei voisi olla molempia samaan aikaan? Herkkyys ei sulje pois kovuuden mahdollisuutta – ihmisessä voi olla monta keskenään ristiriitaista ominaisuutta, ihmisellä voi olla monet kasvot.

Nuorena kuolleisiin ihmisiin liittyy mystiikkaa ja romanttista surua. Kirjoitettaisiinko heistä jos he olisivat vanhentuneet, tehneet ammatillisen mahalaskun ja muuttuneet rumiksi, rasittaviksi ja omituisiksi? Edgar Allan Poe sanoi kauniin naisen kuoleman olevan maailman runollisin aihe. Kuollakseen kauniin naisen kuoleman on naisen pakko olla (jokseenkin) nuori. Menetettyjä mahdollisuuksia on oltava. On oltava ovia, jotka jäävät ikuisesti avaamattomiksi. On oltava täyttymättömiä lupauksia. Ruusutkin poimitaan niiden ollessa nupullaan.