Hyvää syntymäpäivää!

Luulin kuolevani viime yönä, niin kipeä oli olo. Varmaan olen syönyt jotakin systeemiini sopimatonta. Onneksi loppu ei kuitenkaan tullut, vaan saan toistaiseksi jatkaa elämääni teetä juoden ja keväästä nauttien. Olon ollessa pahimmillaan aloin jo (epätoivoissani) lupailla kaikenlaista itselleni: kokonaan kasvisravintoon siirtymistä, kaikesta makeasta luopumista ainaiseksi et cetera. Parannuttuani olen taas paheen poluilla ja menneet murheet täysin unohtuneet – sellainen on ihminen.

”Jos minä unhoitan sinut Jerusalem..”

Israelin valtio täyttää torstaina 60 vuotta. Onnea Israelille! Kukapa olisi uskonut pienen maan pystyvän säilymään kartalla lukumäärältään ylivoimaisen vihollisen keskellä. Israel oli tunnustettuna valtiona vasta viisi tuntia vanha, kun seitsemän arabimaata hyökkäsi sen kimppuun. Tosin Saudi-Arabian ja Jemenin osallistuminen taisi olla lähinnä ”myötätuntoa asialle”. Egypti, Syyria, Libanon, Transjordania* ja Irak olivat kuitenkin mukana täydestä sydämestä.

Muistelen jonkun brittiläisen sotilasasiantuntijan kylmästi todenneen 1940-luvulla Israelista, ettei se tule kestämään kartalla kuin häviävän hetken vain. Todennäköisyydet vain yksinkertaisesti olivat niin vahvasti sen selviämistä vastaan. Jos joku haluaa tietää mitä tämä tarkoittaa, niin katsokoon Lähi-Idän karttaa ja valtioiden väestömääriä.

Vuonna 1948 ei Israelin armeijakaan ollut sellainen voimatekijä kuin mitä se on tänään. Israelin ilmavoimista ja aseistuksesta ei juuri voinut puhuakaan, tykistö oli aataminaikuista (brittien perua) ja koko Haganah oli vahvuudeltaan vain noin 25 000 miestä. Ei ole ihme, että juutalaisen kansan epäiltiin joutuvan ajetuksi Välimereen.

Arabien alkumenestys kääntyi pian katkeraksi koettelemukseksi sotaan lähteneille israelilaisten vallatessa takaisin menettämiään alueita. Pari kuukautta kestänyttä sotaa seurasi aselepo ja neljän aselepoviikon aikana Haganah kasvatti lukumääräänsä 60 000 sotilaaseen. Aseitakin saatiin ostettua lisää, yllättäen kyllä Neuvostoliitostakin. Seuraavan vuoden kevätkaudella saatiin aikaan laiha sopu ja uudet aselevot. Syyrialaisille valtaa pitäville sotaseikkailu oli massiivinen erehdys: se johti sotilasvallankaappaukseen maassa.

*) Historian hämärään kadonnut nimi.